|

Frunze de vita-de-vie pentru iarna

Nu las sa treaca niciun an fara sa-mi pregatesc aceasta reteta, intrucat ne plac mult sarmalutele in foi de vita-de-vie, pe care le gatesc cu placere fie vara, fie iarna…  Va impartasesc si voua reteta mea, care nu a dat gres niciodata. ;)  

INGREDIENTE:

  • frunze de vita-de-vie ( deobicei soi de vie ruseasca, sau 1001 )
  • 2 litri apa
  • o cana cu sare gronjoasa
  • borcane cu capac cu filet

MOD DE PREGATIRE:

Frunzele de vita-de-vie se aduna la sfarsitul lunii mai, cat sunt inca fragede. Eu folosesc frunze de vie ruseasca, intrucat nu-s poroase, au textura fina si nervurile subtiri, ajutand  astfel sa nu se rupa frunzele la rulare.

Fierbem 2 litri cu apa impreuna cu o cana de sare gronjoasa. ( ca la saramura de branza, sa stea oul crud deasupra )

Luam manunchiuri de frunze si le cufundam 5 secunde in saramura fiarta, acestea inmuindu-se imediat. Le scoatem repede intr-un vas si procedam lafel cu toate frunzele.

Dupa ce le-am oparit in saramura, asezam frunzele unele peste altele, cate 10-12 bucati aranjate in acelasi sens. Le impaturim urmarind nervura principala ( ca in foto ), apoi incepem sa rulam pornind de la zona petiolului, obtinand suluri de frunze. Scurgem bine de surplusul de saramura si le punem pe o farfurie, pana terminam toate frunzele de rulat.

Asezam cu grija sulurile de frunze in borcane, indesand forte bine, pentru a nu lasa spatii goale. Intr-un borcan de 720 ml. incap cca. 10-12 suluri, adica in jur de 120 frunze.

Turnam  peste frunze saramura in care le-am oparit, acoperind bine totul. Astupam gura borcanului cu o folie alinemtara , apoi infiletam capacele, dupa ce le-am tinut un minut in apa clocotita pentru a adera mai bine la gura borcanului.

Frunzele astfel pregatite pot fi folosite la sarmale si dupa 1-2 ani, daca borcanele inchise ermetic.

Tags: , , , ,

You must be logged in to post a comment Login